Gatavot marinētus dārzeņus ziemai bez etiķa un cukura ir diezgan grūts uzdevums.
Lūk, recepte gardiem marinētiem gurķiem, kuru uzglabāšanai nav nepieciešams pagrabs.
Kā garšīgi iemarinēt gurķus
Trīs litru burku apakšā ielieciet 2 mārrutku lapas, 5-6 ķiršu lapas (var aizstāt ar upeņu lapām), 2 dilles zariņus un lietussargus (ar sēklām).Var pievienot 3-4 melno piparu zirnīšus.
Ne pārāk cieši ievietojiet burkās gurķus, pa vidu pievienojiet nedaudz zaļumu.
Sālījumam uz litru ūdens ņem divas ēdamkarotes sāls. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un pārlej gurķus burkās.
Noslēdziet burkas ar vākiem un atstājiet uz divām dienām istabas temperatūrā.
Sālījums kļūs duļķaina, parādīsies putas un gurķi mainīs krāsu. Ja tas nenotiek, burkas jāpārvieto uz siltāku (bet ne karstu) vietu un jāatstāj vēl 24 stundas.
Uz burkām virsū noteikti jāuzliek šķīvji, jo sālījums izplūdīs.
Pēc divām dienām noņemiet putas un katrā burkā pievienojiet divas ēdamkarotes sinepju pulvera. Ja ūdens nepietiek, piepildiet burkas ar vārītu ūdeni līdz augšai.
Tam sekojoši burkas nepieciešamas atkal aizvērt ar vāciņiem un atstāt skābēties vēl vienu dienu. Pēc 24 stundām vāciņus noņem, bet sālījumu pārlej katliņā un vāra 8-10 minūtes.
Lasi vēl: Kāpēc kabači pūst uz dobes: kļūdas, no kurām jāizvairās
Tagad gurķus ievieto nelielās burciņās (iepriekš tās sterilizē), pievieno garšvielas, kas skābējušās kopā ar gurķiem trīs litru burkā (svaigus garšaugus nedrīkst pievienot), pārlej ar verdošu sālījumu un uzliek burkām vāciņus.
Šāds marinētu gurķu pagatavošanas veids var šķist garš un apnicīgs, bet varat būt droši, ka rezultāts būs absolūti tā vērts. Šādus gurķus var pilnīgi droši uzglabāt pat istabas temperatūrā visu ziemu un nebūs jābaidās, ka burkas varētu uzrūgt. Viss rūgšanas process jau veiksmīgi būs noslēdzies gurķu sākuma gatavošanas posmā.
Bet par garšu nemaz nav ko runāt! Tik kraukšķīgus un gardus gurķīšus sen nebūsiet ēduši!